Hundetreningsbransjen er preget av motstridende råd og markedsføring som appellerer mer til følelser enn til reelle resultater. Dette gjør det vanskelig for hundeeiere å navigere i landskapet. For å forstå hva som fungerer, må vi fokusere på noen grunnleggende prinsipper:
0 Comments
Bruken av medisiner for adferdsproblemer hos hunder øker kraftig. Med rundt 600 000 hunder i Norge foreskrives stadig flere reseptbelagte preparater for angst, stress og aggresjon – ofte uten en grundig vurdering av årsakene. Men hvem tjener på dette, og hva betyr det for hundene?
For å kunne forutsi og forme en hunds atferd, må vi forstå hvilke faktorer som påvirker om en atferd blir forsterket. Mange hundeeiere opplever utfordringer i hverdagen knyttet til trekking i bånd, hopping, vokting eller fryktreaksjoner. Ved å analysere hundens handlinger og forstå hva som opprettholder dem, kan vi tilrettelegge treningen for å skape mer forutsigbarhet og bedre samspill mellom hund og eier.
Mange av dere leter kanskje etter ytre årsaker til hundens oppførsel i stedet for å tenke over egen innflytelse. Når hunden utsettes for mye stimuli uten en tydelig plan for grenser og oppdragelse, kan det føre til stress. Over tid kan dette utvikle seg til et problem, men det er ofte først når situasjonen blir uholdbar at hjelp søkes – og da med fokus på hunden, ikke på hva dere som eiere kan endre.
Mange hundeeiere står i den samme situasjonen hver dag: En annen hund nærmer seg på turstien, og straks begynner kampen. De raske bevegelsene, den stramme båndføringen, og det febrilske forsøket på å avlede med en godbit. Som en automatisk refleks stikker eieren hånden i lomma og mater hunden gjennom situasjonen.
En uregulert bransje i ubalanse.
I flere tiår har hundetrening vært preget av ulike retninger, trender og filosofier. Hundeeiere blir eksponert for et hav av tilbud – fra private hundeskoler til store aktører med nasjonalt nedslagsfelt. Likevel står mange eiere igjen med mer forvirring enn forståelse. Mange kjøper hund på feile premisser, ofte basert på en illusjon om hva hundehold innebærer. Denne illusjonen skapes og opprettholdes av media, bransjen selv og sterke kapitalkrefter. Folk søker hjelp for å fixe hunden, og glemmer at de selv er en del av både årsaken og løsningen.
Det er viktig å løfte frem spørsmål rundt metodikk og etiske perspektiver i arbeidet med hundetrening, spesielt når det gjelder komplekse adferdsutfordringer Fra symptombehandling til varig endring. Det er ikke uvanlig at hundeeiere som søker hjelp for adferdsproblemer, fokuserer på hva hunden skal "slutte" med:
Omplassering av hunder kan i mange tilfeller være en god løsning, både for hunden og familien. Det gir en mulighet for at hunden kan få et hjem hvor dens behov blir bedre ivaretatt. Samtidig finnes det utfordringer og risikoer som også må belyses. Dessverre er det mange aspekter ved omplassering som sjelden diskuteres, spesielt fra et mer objektivt ståsted.
I vårt samfunn er det en utbredt forståelse av vold mot dyr som begrenser seg til fysisk mishandling: slag, spark, eller forsømmelse av grunnleggende behov som mat, vann og oppfølging hos veterinær. Selvfølgelig er fysisk vold totalt uakseptabelt, men vi må også ta opp den mer skjulte formen for vold - den psykiske volden som mange hundeeiere og hundetrenere, med de beste intensjoner, utøver.
Vi mennesker feiltolker dessverre ofte det hundene våre forsøker å fortelle oss. En av de største årsakene til dette er at vi ser verden utelukkende fra vårt eget perspektiv, i stedet for å sette oss inn i hvordan hunden opplever og forstår omgivelsene sine. Hunden er et instinktdyr og et flokkdyr, med grunnleggende behov som styrer dens atferd.
Hvorfor blir ordene ”bra” og ”nei” ofte tomme og innholdsløse? Trening av hund handler ikke bare om å få den til å utføre en handling – det handler om å forstå hvorfor hunden velger å gjøre det du ber den om. Hva er det som utløser ønsket atferd, og hva er det som faktisk forsterker og bekrefter hundens reaksjon? Har du kjent på frustrasjonen over en hund som ikke hører, til tross for mange timer med trening? Mange opplever at det er de små, avgjørende endringene i egen rolle som hundeeier som skaper den store forskjellen. Oppdag en ny verden av samspill og mestring på vårt sommerkurs i hundetrening!
De fleste hundeeiere jeg treffer ønsker en lydig og trygg hund. Men hva gir vi hundene våre egentlig erfaring/opplæring i uten å tenke igjennom konsekvensene? Tjener erfaringene hundeholdet vårt? Oppfyller de vårt ønske om en trygg og lydig hund?
Det å innrømme manglende styring og kontroll assosieres (ubevisst av egoet ditt) med å dømme deg selv. For de fleste betyr en slik innrømmelse; At man er en ”dårlig” person. Derfor er fornektelse bortforklaringer og fordeling av skyld et bedre alternativ for de fleste, mens andre lar seg ødelegge av egen uendelige selvkritikk. Fornektelse hindrer endring!
Utgangspunktet for god læring er etter min oppfatning, at det må ligge en riktig sosial relasjon mellom hundeeier og hund dersom man vil oppnå det beste resultat. Da handler det om å etablere et lederskap og en struktur i hundeholdet.
Terskelen for å kastrere friske hunder i Norge er blitt urovekkende lav de siste årene, noen ganger kan det virke som inngrep blir utført ukritisk helt ned mot 5-6 mnd alder. Hvilke kriterier bør foreligge, før man fjerner friske organer fra hunden?
Bakgrunn: Jeg har i den senere tid blitt forelagt 2 artikler som bestrider lederskapsteorien. I artiklene Trenger vi lederskap? Skrevet av Iden, Maj-Brit; Tillung, Randi Helene; Asbjørnsen, Helge og Hvem er sjefen? (Tillung, Randi Helene ) konkluderer forfatterne med at lederskapsteorier er overflødige da de kan erstattes med læringsteori. Videre stiller forfatterne spørsmål om hvor gyldige sammenligninger mellom ulver og hunder er? Er egentlig hunden et flokkdyr i det hele tatt? Og hva er alternativet til lederskapstankegangen? I det følgende finner leseren mitt tilsvar til de aktuelle artiklene:
Redselen for å føle seg: "dum”, "dårligere”, "oppgitt", ”mislykket", "å feile" eller å bruke ”feil metode” i samhandling med hunder og mennesker er ett stort hinder for trygg utvikling og opplæring av hundeeiere.
En åpen diskusjon med hundeeiere er viktig for oss i Aktiv Hund. En slik kommunikasjon basert på ærlighet og takhøyde er helt nødvendig for at vi skal kunne forbedre vår undervisning og levere gode kurskonsepter til våre betalende kunder. Oppførselen og væremåten mange hundeeiere prøver å regulere hundens oppførsel med er ofte ustabil. De er ofte frustrert, får panikk i situasjoner, viser usikkerhet, redsel, ettergivenhet eller blir regelrett sinna på hunden. Årsaken til de negative følelsene er at de gjenkjenner en setting der de ikke mestrer seg selv eller hunden.
La deg ikke lure av markedsføringen til «kun positiv» belønningsbasert trening! Mange såkalte «positive» trenere annonserer hyppig at balanserte trenere er straffebaserte trenere, og at de selv er «snille» belønningbaserte trenere.
Noen ganger er ønske om en lydig hund, større enn viljen og motet til å gjennomføre det du trodde du hadde bestemt deg for! Hver og en får reflektere selv. Noen viktig stikkord er: ”Integritet”, ”vilje” og bevisst forståelse av hva som hender.
I vår iver etter å være ”snill” med hunden gir mange hundeeiere (ubevisst) hunden sin en ledende posisjon som ikke tjener verken hunden selv eller hundeholdet.
|
Magne GjertsenInnehaver av Aktiv Hund. Yrkesdressør med over 20 år erfaring som instruktør og hundetrener både i Norge og i USA. Arkiv
February 2025
Kategori |